Καλοτεχνίες και κακοτεχνίες στο σχολείο μου! 

Tο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποσκοπεί να μεταμορφώσει το σχολείο σε χώρο τέχνης για 3 ημέρες εισάγωντας παράλληλα τα παιδιά στις βασικές έννοιες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Το εργαστήριο ταξίδεψε σε δημοτικά σχολεία της Τζιά και της Σκιάθου με το πρόγραμμα της Άγονης γραμμής Γόνιμης !

Τα παιδιά  έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά χρησιμοποιώντας ποικίλα εικαστικά μέσα όπως: το γκράφιτι, το στένσιλ, η μεταξοτυπία καθώς και η δημιουργία εικαστικών κατασκευών με ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά. Μέσα από τις εικαστικές παρεμβάσεις τα παιδιά θα οικειοποιηθούν τον περιβάλλοντα χώρο τους, αφήνοντας το προσωπικό τους στίγμα. Παράλληλα, θα ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους, και μέσα από το παιχνίδι θα γνωρίσουν την φιλοσοφία των μηδενικων απορριμάτων και της κυκλικής οικονομίας. 

Ενότητες εργαστηρίου 

Πρώτη μέρα: Τα παιδιά, μετά από μια εισαγωγή στις διαφορετικές καλλιτεχνικές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, περνούν χρόνο στους διαφορετικούς χώρους του σχολείου, συζητώντας τις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις που επιθυμούν να κάνουν. Χωρίζονται σε ομάδες με τις οποίες ξεκινούν τη καλλιτεχνική διαδικασία. 

Δεύτερη μέρα: Τα παιδιά μαθαίνουν την τέχνη της μεταξοτυπίας και εκτυπώνουν σε δικά τους αντικείμενα δημιουργώντας έργα τέχνης τα οποία θα πάρουν μαζί τους ώς αναμνηστικά του εργαστηρίου.

Τρίτη μέρα: Συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και προετοιμασία σχολικής εργαλειοθήκης για τα υλικά που περισσεύουν. Συζητάμε όλοι μαζί ευφάνταστους τρόπους επαναχρησιμοποίησης των απορριμμάτων μας, π.χ κατασκευή μουσικών οργάνων από χαρτιά υγείας.

Στόχοι του εργαστηρίου 

 

  • Χρησιμοποιώντας ποικίλες μορφές τέχνης, δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να εκφραστούν για θέματα που τα αφορούν. 

  • Επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου του σχολείου. Τα παιδιά θα προσθέσουν την προσωπική τους πινελιά στο χώρο στον οποίο περνούν πολλές ώρες της καθημερινότητάς τους. 

  • Καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος. Σχεδιασμός, οργάνωση και πραγματοποίηση συλλογικών δράσεων. 

  • Εισαγωγή στις έννοιες της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών με απώτερο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

  • Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δημιουργική αξιοποίηση των παλιών αντικειμένων μας, καθώς και στην ενίσχυση του διαλόγου σχετικά με τις έννοιες των μηδενικών απορριμάτων (zero waste) και της κυκλικής οικονομίας (circular economy). 

  • Δημιουργία σχολικής εργαλειοθήκης για την αποθήκευση και τη ταξινόμηση των περισσευούμενων υλικών, με σκοπό τη χρήση τους για σχολικές ανάγκες, καθώς και τη μείωση των απορριμάτων. 

Θα σας ενδιέφερε να φιλοξενήσετε στο χώρο σας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα;

Το εκπαιδετικό πρόγραμμα ''Καλοτεχνίες και κακοτεχνίες στο σχολείο'' πραγματοποιείται σε  χώρους τέχνης, πολιτιστικά κέντρα, ΚΔΑΠ καθώς και σε δημοτικά σχολεία.

Σχεδιασμός και εμψύχωση: Παιδαγωγική ομάδα Απ’ουσία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ