τι κάνουμε;

Η ΚοινΣΕπ Απ’ουσία ασχολείται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων βιωματικού χαρακτήρα.

Ταυτοχρόνως, στοχεύει στη δημιουργία εκπαιδευτικών κοινοτήτων παιδιών και ενηλίκων με στόχο την προώθηση του δημιουργικού διαλόγου και την εξερεύνηση νέων μεθόδων μάθησης και εναλλακτικής προσέγγισης των τεχνών.

Κοινή αφετηρία των μελών της ομάδας Απ’ουσία, είναι το ενδιαφέρον για τη βιωματική και τη μη τυπική εκπαίδευση καθώς και η πεποίθηση ότι το παιχνίδι και η αυτορρύθμιση έχουν πρωταρχικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Θεωρώντας τα παιδιά ισότιμα μέλη μιας ομάδας με αυτόβουλη σκέψη και ικανότητα διαμόρφωσης απόψεων και εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που συνθέτουν, σκοπός είναι να αντιληφθούν με τα δικά τους μέσα και βιώματα τον κόσμο γύρω τους.

 

Διαμέσου των δραστηριοτήτων που σχεδιάζουμε, προάγουμε τη συλλογική μάθηση αντί για την ατομική, καθώς και επίσης δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου όπου κάθε παιδί θα μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα.

 

Οι βασικές αρχές που ακολουθούμε μέσω των προγραμμάτων μας αποσκοπούν :

  •            στη βιωματική μάθηση  

  •            στη δημιουργία απρόσμενων ερεθισμάτων

  •            στη συνδιαμόρφωση των προγραμμάτων μαζί με τους συμμετέχοντες

  •            στην προώθηση της διεπιστημονικότητας στην εκπαίδευση

  •            στην εξοικείωση με συλλογικές διεργασίες

  •            στην παρουσία της τέχνης σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία      

  •            στη δημιουργία ομάδων αυτομόρφωσης σε συνεργασία με γονείς και εκπαιδευτικούς

  •            στη σύνδεση του περιεχομένου των προγραμμάτων μας με τις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες.     

ποιές είμαστε;

Μέσα από τις σπουδές μου στην κοινωνιολογία και μετέπειτα στις ψυχοκοινωνικές σπουδές είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τις βασικές αρχές της βιωματικής εκπαίδευσης και να συνειδητοποιήσω την ανάγκη εφαρμογής τους σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής μας ζωής. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου εμπειρία στο χώρο των ΜΚΟ ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τον σχεδιασμό, συντονισμό και υλοποίηση ποικίλων ψυχο κοινωνικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους - όπως, ως συντονίστρια σε Κέντρο Ημέρας για παιδιά προσχολικής ηλικίας, στην Κοινωνική Υπηρεσία σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε καμπ προσφύγων κ.α. Παράλληλα, μέσα από την εμπειρία μου ως ερευνήτρια σε ευρωπαϊκά προγράμματα σε θεματικές γύρω από τα δικαιώματα του παιδιού και τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και εφήβων σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές, είχα τη δυνατότητα να εμβαθύνω περαιτέρω στις ανάγκες όλων των παιδιών για πιο ουσιαστική, μη-τυπική εκπαίδευση. 

 

 

Ολοκληρώνοντας τις προπτυχιακές μου σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και τις μεταπτυχιακές στο Σχεδιασμό εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων', ενδιαφέρθηκα για τη συμβολή της Τέχνης στην Εκπαίδευση, τον ρόλο της Τέχνης στα σχολεία και αυτόν της εκπαίδευσης μέσα στο μουσειακό περιβάλλον. Έχω εργαστεί ως μουσειοπαιδαγωγός στο θέατρο Maison des Arts de Creteil, στο μουσείο Monnaie de Paris και στο Λούβρο, όπου υλοποιούσα εικαστικά εργαστήρια για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευση. Μέσα από τις παραπάνω εμπειρίες μου δόθηκε η ευκαιρία να εξερευνήσω τις δυνατότητες της μη-τυπικής και κυρίως της βιωματικής μάθησης. Τον τελευταίο χρόνο εργάζομαι ως εξωτερικός συνεργάτης σε διάφορους ελληνικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, σχεδιάζω και υλοποιώ εικαστικά προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης. Εδώ και έναν χρόνο έχουμε ιδρύσει μαζί με άλλους 3 παιδαγωγούς την παιδαγωγική ομάδα Κοιν.Σ.Επ Απ’ουσία.

Αποφοιτώντας απο το τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου ΑΘηνών αποφάσισα να πραγματοποιήσω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Διαχείριση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Γαλλία, δύο τομείς που ανέκαθεν με ενδιέφεραν. Τελειώνοντας το μεταπτυχιακό μου, είχα την ευκαιρία να εργαστώ στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών βιωματικών προγραμμάτων στον οργανισμό Ren cotre Roms Nous, οργανισμό με στόχο την κοινωνική ένταξη αποκλεισμένων ομάδων μέσω της τέχνης, καθώς και στον οργανισμό le quartet, όπου συμμετείχα στο σχεδιασμό διαδραστικών προγραμμάτων στο δημόσιο χώρο για μικρούς και μεγάλους. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκα στον τομέα των ΜΚΟ. Θέλοντας να εξερευνήσω τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενταχθεί η τέχνη στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς και τρόπους εναλλακτικής εκπαίδευσης συμμετείχα στην ίδρυση της ΚΟιν.Σεπ Απ'ουσία.

 

Ζωή Δάβαρη

Γεωργία Αβαταγγέλου

Μάρθα Ρούσσου

© 2019 APOUSIA All rights reserved